Acknowledgements

A blog made with pictures, broken English and my vague "castellano" language.

Thanks Brian Hua for pushing me to make this blog. Work hard Brian...

This little mountain (about 10.000 Ha, 25.000 acres) call Sierra de Carrascoy, is where I grew up. How can you place the mountain in the world, HERE. My father used to work in a big farm on this mountain, so I had the chance to explore what was going on in these hillsides.


Este blog lo actualizo según la vida (trabajo, familia, etc...) me va dejando tiempo, por tanto irregularmente.

Wednesday, August 1, 2012

EL AGUA DE LA BALSA

(Broken english) Yes, South of Spain, there are no rains and the temperatures are going up, 33.3ºC in the lab.
But we still have this prized water coming from the core of the Sierra, it is absolutely amazing. This water is delivered in a small flow (less than half a liter per second) and accumulated in a pool ("balsa" in spanish), before be used for irrigation. Almost all the residents at the Costera village can use this fresh water, and it is the most valued good in dry seasons like we are having now. A few days ago, our neighbor was using this water and I did a little travel upstream recording the sound and scenery of the water in its normal way.

(Spanish) Homenaje a las acequias de toda la vida. Ya se, quizás no sea muy eficiente pasar el agua por ellas, pero deberían conservarse en determinadas situaciones y ciertos tramos. En la umbría de la Sierra de Carrascoy, como ya he comentado, se encuentran numerosos caños, algunos de ellos pertenecen a grandes fincas y son una mera anecdota, pero otros son muy preciados por los vecinos,  por lo repartida que está el agua entre ellos. Tras emanar de las entrañas de la sierra, el agua se acumula en una balsa y dependiendo del numero de dáas que sea la tanda, los vecinos proceden a regar o bien reponer agua en su embalse.

Hace unos pocos días, un vecino estaba llevando el agua de la "Balsa" a su embalse. Este es el testimonio.






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